Blogia
Federació d'Associacions Veïnals de Mollet del Vallès

REUNIÓ FAVM AMB L´AGENCIA CATALANA DE L´AIGUA (ACA)

Acta de la reunió de la CONFAVC Mollet del Vallès i l’Agència Catalana de l’Aigua

Tema problemes d’inundacions i olors a Mollet del Vallès

Sol•licitant: CONFAV – MOLLET DEL VALLÈS

Lloc reunió : Provença 260, despatx Sr. Aguiló
Data : 23/07/2009
Hora : 10:30h a 12:00h

Assistents:
Per part de l’Agència Catalana de l’Aigua
Sr. Josep Maria Aguiló Saun, Cap de la Demarcació Territorial de Barcelona
Sr. Xavier Latorre Piedrafita, Cap de la Unitat Territorial àmbit ODPH
Sr. Joan Zaragoza Viver, Cap Unitat d’Inspecció i Control Tordera – Besòs
Sra. Elisabet Pratdesaba Prat, Tècnica superior especialista àmbit ODPH
Sr. Jordi Valls Ochoa, Inspector del Besòs
Sra. Mercè Cirera Faibela, Inspectora del Besòs
Sr. Ramon Serra Fabregó, Tècnic coordinador inspecció Besòs

Per part de la CONFAVC – Mollet i en representació de la Federació de les 11 associacions de Mollet del Vallès

Sr.Jordi Gassull
Sr. Manel Ceacero Plaza
Sr. Carles Pérez Canals

Desenvolupament / Acords / Encàrrecs

CONFAV exposa que Mollet del Vallès pateix de episodis d’olors i d’inundacions a les zones del passeig de Ronda, barri de l’Eixample, barri de Lourdes, barri de l’Estació, cadascun afectat segons la variabilitat estacional i meteorològica, que comporten problemes i molèsties el veïns. Aquest fet a generat que la CONFAVC – Mollet del Vallès envies un escrit a l’Agència Catalana de l’Aigua sol•licitant estudiar aquesta problemàtica i buscar-hi solucions.

A data de 23 de juliol s’ha fet la reunió amb els assistents esmentats on s’ha parlat d’aquests problemes.

L’Agència Catalana de l’Aigua informa de les gestions realitzades per situar exactament els problemes i conèixer l’estat de la situació a dia d’avui. Aquestes han consistit en la revisió de les inspeccions realitzades des del darrer episodi d’inundacions de dates 26/09/2005, 18/09/2007 i fer una nova inspecció a data 20/07/2009, aquesta darrera inspecció ha estat realitzada conjuntament amb Inspecció i ODPH per part de l’Agència Catalana de l’Aigua, per l’Ajuntament de Mollet del Vallès (M. Àngels Rodríguez), i Drenatges Urbans (Carles Ruano) per constatar la situació actual de les zones afectades. En totes elles s’han constatat les afeccions. Alhora, l’àmbit de ODPH ha informat de les actuacions ja realitzades i programades en aquestes zones afectades.

Situació actual / propostes:

Barri de Lurdes aigües amunt FFCC: en aquest tram ja van executar-ne obres d’arranjament de la riera Seca en una primera fase a càrrec del Programa de manteniment i neteja de lleres 2006-2010 i està pendent d’una segona fase, que està aprovada però aplaçada per temes de pressupost fins propera disponibilitat.


S’acorda que el problema quedarà resolt amb l’execució de la segona fase.

Carrer Nicaragua – LIDL -Can Borrell – Avinguda Rívoli: en aquest tram conflueixen la Riera de Gallecs i un Torrent innominat, va a cel obert i passa per sota l’Autopista A –7 fins la zona de l’Avinguda Rívoli, on queda soterrada al travessar per aquesta Avinguda. Genera problemes d’inundacions i/o d’olors:



1.- Inundacions: degut a l’arrossegament de brancades, canyes i objectes que obturen la Riera, tant al seu pas per sota l’Autopista A 7 així com en el punt on aquesta queda soterrada a l’Avinguda Rívoli.
En aquest inici de soterrament l’embocadura disposa d’unes cortines per evitar l’entrada d’objectes.

L’Agència Catalana de l’Aigua no disposa de cap col•lector en Alta ja que la Riera va a cel obert, la capacitat hidràulica sembla que és l’adequada i que el problema neix en els arrossegaments d’objectes que obturen diferents punts.

Proposta: L’Agència Catalana de l’Aigua estudiarà d’instal•lar un sistema de retenció d’objectes de brancatge i arrossegaments que sigui fàcil d’accedir i netejar abans del seu pas per sota l’Autopista A – 7, així es considera que els problemes d’inundacions s’evitaran.
2.- Olors: segons constata la Inspecció a l’inici del soterrament de la Riera i connecten dos col•lectors en Baixa que no disposen de cap sobreeixidor ni sistema tipus sifó i permeten que els gasos surtin a l’exterior i generin els problemes.

Proposta: L’Agència Catalana de l’Aigua considera que la solució ha d’aportar-la l’Ajuntament de Mollet del Vallès al ser competència municipal el col•lector que va des de l’Avinguda Rívoli fins l’Estació del Nord.

Els representants de la CONFAV de Mollet traslladaran la problemàtica a l’Ajuntament de Mollet del Vallès per que ho solucioni.

Zona Estació del Nord: en aquest punt hi ha un col•lector en Alta que és competència del Consorci Defensa del Besòs que degut a problemes d’arrossegaments genera obturacions i provoca el desbordament de les aigües en episodis de pluges fortes. Sembla que hi ha un punt en que podria millorar-se.

Proposta: L’Agència Catalana de l’Aigua considera que amb l’actuació preventiva de col•locar un sistema de filtrat d’objectes a la Riera de Gallecs abans del seu pas per l’Autopista A – 7 la situació millorarà.
També s’estudiarà la manera d’augmentar la capacitat de desguàs de les aigües en episodis de pluges per evitar els desbordaments, així com entrar aquesta actuació en futurs pressupostos. S’estudiarà de qui són competència els terrenys que afecten la sortida del col•lector per que aquests se’n facin càrrec de la solució.

Els assistents estan d’acord amb aquestes propostes i s’aixeca la reunió a l’hora prevista.


Barcelona, 23 de juliol de 2009

Amb posterioritat a la reunió s’ha rebut la següent informació:

Respecte el tema de Mollet del Vallès, pel que fa al sobreeixidor del qual es queixava l'Ajuntament que habitualment abocava a uns camps del barri del Calderí (de fet hi ha una zona relativament gran plena d'aquests vessaments), cal concretar algunes dades:

- Forma part de l'infraestructura en alta de La Llagosta, l'administració actuant de la qual és el Consorci per la defensa de la conca del riu Besòs.

- Dades del pou:
LA14-012
Coordenades:
x: 434.151
y: 4.598.357

- Segons el Consorci del Besòs, els pagesos de la zona, a banda de punxar el pou de registre (cosa que ja vam observar en el terreny), tapen el sobreeixidor amb galledes (n'han tret unes 20), de manera que contribueixen a que desbordi quan plou. No és un problema de mal dimensionament del sobreeixidor (a banda que la seva situació no sigui la òptima). Sembla que tant l'Ajuntament com Drenatges Urbans (amb els quals vam fer la visita el 20 de juliol), ja n'estan assebentats.


El document ha sigut enviat a l´Ajuntament per tal que un cop estudiades les propostes s´estableixi un calendari de treball amb ells. L´A.C.A,la FAVM,la A.V.V. Zona Centre,un membre de CONFAVC.

0 comentarios